Συχνές ερωτήσεις

Είναι ασφαλή τα χύμα αβγά;

Η νομοθεσία, αλλά και οι δικές μας εσωτερικές διαδικασίες, προστατεύουν τον καταναλωτή πλήρως. Τα χύμα αβγά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτά που φέρουν σφραγίδα και άρα ονομαστή προέλευση και αυτά που δεν φέρουν σφράγιδα τα οποία και είναι αμφιβόλου ποιότητας.


Γιατί έχει σημασία η σφραγίδα στο αυγό;

Η κόκκινη σφραγίδα που διαβάζετε πάνω στο αβγό έχει πληροφορίες όπως: ο τρόπος εκτροφής, η χώρα προέλευσης και η μονάδα παραγωγής. Το πρώτο νούμερο αφορά στον τρόπο εκτροφής, τα γράμματα αφορούν στη χώρα προέλευσης και ο αριθμός που ακολουθεί αφορά στη μονάδα παραγωγής.

Για τον τρόπο εκτροφής διαβάζουμε το νούμερο της σφραγίδας. Το 0 σημαίνει ότι πρόκειται για αβγά βιολογικής γεωργίας το 1 ότι τα αβγά παράγονται από κότες ελευθέρας βοσκής το 2 ότι τα αβγά προέρχονται από αχυρώνα ενώ το 3 ότι τα αβγά έχουν γεννηθεί από κότες σε κλωβούς.

Τα αβγά χωρίς σφραγίδα πρέπει να αποφεύγονται καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητά τους.


Τι διαφορά έχουν τα λευκά με τα καφέ αυγά;

Η απόχρωση του αβγού καθορίζεται από τα γονίδια δηλαδή από το είδος της κότας που τα γεννάει. Συνεπώς, οι κότες με άσπρα φτερά γεννούν άσπρα αβγά, ενώ αυτές που έχουν καφετί-κόκκινο κάνουν καφέ αβγά.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι τα λευκά αβγά δεν παρουσιάζουν καμία διαφορά σε γεύση και ποιοτικά χαρακτηριστικά από τα καφέ.

Τέλος επειδή σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές αν σημαίνει κάτι η κηλίδα σκούρου κόκκινου χρώματος μέσα στον κρόκο, να σας τονίσουμε ότι δεν είναι ασυνήθιστη ούτε επιβλαβής.


Πως καταλαβαίνω ότι ένα αυγό είναι φρέσκο;

Ένας εύκολος τρόπος αναγνώρισης είναι όταν βράσουμε και καθαρίσουμε το αβγό αν ξεφλουδίζεται εύκολα και ομοιόμορφα σημαίνει πως ΔΕΝ είναι φρέσκο ενώ αν δεν ξεφλουδίζεται και μαζί με το τσόφλι φεύγουν κομμάτια από το ασπράδι τότε το αβγό είναι φρέσκο.

Επίσης, πριν το μαγειρέψουμε, αν το σπάσουμε σε ένα πιάτο ρηχό μπορούμε να παρατηρήσουμε αν έχει αλλοιωθεί η όψη και η σύστασή του. Σε ένα φρέσκο αβγό ο κρόκος θα είναι στρογγυλός ενώ το ασπράδι καλοσχηματισμένο και συμπαγές. Στο μπαγιάτικο αβγό το ασπράδι είναι νερουλό.

Τέλος, γεμίζουμε μια κανάτα με νερό και βάζουμε μέσα το αβγό. Αν καθίσει στον πάτο της κανάτας είναι φρέσκο ενώ αν αρχίσει να ανεβαίνει προς τα πάνω τότε σημαίνει πως δεν είναι ημέρας. Αν επιπλέει σημαίνει πως είναι μπαγιάτικο.

Για να είστε πάντα σίγουροι για το αβγό που καταναλώνετε, σας προτείνουμε να αγοράζετε αβγά που φέρουν τη χαρακτηριστική σφραγίδα. Όπως και σε πολλά προϊόντα έτσι και στα αβγά γίνονται παράνομες εισαγωγές αβγών που δεν φέρουν πιστοποιήσεις και ενδεχομένως να σας βλάψουν.


Πως να διατηρώ τα αβγά;

Με την αγορά τους τα αβγά πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο. Εκεί μπορούν να παραμείνουν 1 μήνα μετά την αγορά τους ή ανάλογα με την ημερομηνία ένδειξης που αναγράφει η συσκευασία.


Γιατί τα αυγά Μεγάρων είναι τόσο φημισμένα;

Τα Μέγαρα ήταν η πόλη που κάλυπτε το 60% της συνολικής παραγωγής αυγών στην Ελλάδα. Σήμερα στα Μέγαρα βρίσκονται 300 πτηνοτροφεία και η παράδοση συνεχίζεται καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις παραγωγής αυγών στην Ελλάδα. Τα αυγά Μεγάρων φημίζονται για την άριστη ποιότητά τους και καθημερινά διανέμονται σε όλη τη χώρα. Τα Μεγαρίτικα αυγά Ρήγας είναι συνυφασμένα με την καλή ποιότητα, την τεχνογνωσία και τη φρεσκάδα!


Η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα;

Η επιστήμη λέει πως το αυγό. Εμείς ρωτήσαμε τις κοτούλες μας αλλά τηρούσαν σιγή ιχθύος κότας. Μας είπαν μόνο ότι είναι επαγγελματικό μυστικό...