Τα αυγά μας

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Ο κρόκος αποτελεί το 31% του βάρους του αυγού και η σύσταση του είναι τόσο θρεπτική που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπερτροφή: νερό, λίπος, πρωτεΐνη, βιταμίνες Α, D, E και μεταλλικά στοιχεία.
Το ασπράδι αποτελεί το 58% του βάρους του αυγού και περιέχει περισσότερη από τη μισή της συνολικής ποσότητας πρωτεΐνης ενώ δεν περιέχει λιπαρά.
Το κέλυφος του αυγού αποτελείται κατά 98% από ανθρακικό ασβέστιο, υλικό πορώδες και στερεό το οποίο δεν ξεπερνά τα 2 χιλιοστά, συγκρατεί και προστατεύει αποτελεσματικά το ευαίσθητο περιεχόμενό του.

Στη Μονάδα Αυγοπαραγωγής ΡΗΓΑΣ στα Μέγαρα, εφαρμόζουμε τακτικό πρόγραμμα ελέγχου σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Διενεργούμε κτηνιατρικούς ελέγχους ενώ όλο το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί ώστε να εκτελεί καθημερινά ελέγχους τόσο στο παραγόμενο προϊόν μας όσο και την ποιότητα των τροφών.

Ο αυτοέλεγχος είναι μέρος της καθημερινότητας μας, από την πρώτη μέρα της παραγωγής. Σκοπός είναι τα αυγά μας (Ελεύθερας βοσκής, Αχυρώνα, Κλωβοστοιχείας) αλλά και η ποιότητα των τροφών να είναι πάντα άριστη ώστε να εξασφαλίζουμε την ευζωία κάθε κότας.

Διατροφικά στοιχεία

Τα πολύτιμα για τη διατροφή μας αυγά τα καταναλώνουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια ενώ τα μαγειρεύουμε με δεκάδες τρόπους: αυγά ποσέ, βραστά, scrambled, benedict, ομελέτα ή τηγανιτά για πρωινό, brunch, μεσημεριανό ή ακόμα και για βραδινό. Όταν ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός το αυγό είναι εύπεπτο. Ενώ όταν είναι ωμό, πολύ σφιχτό ή όταν είναι τηγανιτό τότε είναι λιγότερο εύπεπτο.

Τα αυγά είναι μία εξαιρετικά σημαντική πηγή πρωτεΐνης της ελληνικής διατροφής και χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και στη δημιουργία κοκτέιλ!

Ένα μετρίου μεγέθους αυγό μάς παρέχει περίπου 6,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη των αυγών βοηθά τους μυς να δουλεύουν σωστά, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει το ρυθμό που χάνεται η μυϊκή μάζα. Τα αυγά τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο του αυγού αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας και ενδυνάμωσή της.

Τα αυγά τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο του αυγού αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας και ενδυνάμωσή της.

Τα αυγά είναι μία φυσική πηγή φυλλικού οξέος που έχουν ανάγκη οι γυναίκες όταν βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης κατά το πρώτο τρίμηνο. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στη διατήρηση βάρους καθώς η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη προσφέρει κορεσμό για περισσότερη ώρα, που σημαίνει ότι μειώνεται το τσιμπολόγημα και η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων μέσα στην ημέρα.

Η χολίνη είναι μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο κρόκος του αυγού περιέχει συμπυκνωμένη πηγή χολίνης που είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που χρησιμοποιείται στις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα τη μνήμη, τη συνείδηση, τη δημιουργικότητα και τον έλεγχο των μυών. Η ανεπάρκεια σε χολίνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, κούραση ή προβλήματα μνήμης.